Hofstede Zonnevliet is centraal gelegen op Schouwen Duiveland midden tussen de Natura 2000 gebieden de Grevelingen en de Oosterschelde . Het Natura 2000-gebied de Grevelingen is een voormalige zeearm tussen Goeree Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa! Slikken en schorren langs de kust, verschillende kalkgehaltes en zoet-zout overgangen in de lage delen, zorgen voor veelzijdige begroeiing.
De combinatie van kale of schaars begroeide oevers en bereikbare foerageergebieden, zoals de drooggevallen slikken en visrijke wateren, maken het een belangrijk gebied voor kustbroedvogels en moerasbroedvogels van rietruigtes. Vogels die vis, bodemdieren of planten eten, vinden volop en gevarieerd voedsel in de visrijke open en ondiepe (doorwaadbare) delen, voedselrijke binnendijkse graslanden, zeesla-velden en zilte en zoete moerasbegroeiingen. Verder herbergen de drooggevallen platen de grootste populatie groenknolorchis van Nederland
De Oosterschelde is een belangrijk natuurgebied in het Natura 2000-netwerk, met zout water, eb en vloed, zandplaten, (diepe) geulen, ondieptes, schorren, slikken en een voedselrijke bodem. De Oosterschelde staat gedeeltelijk in open verbinding met de Noordzee. Binnendijks, langs de oever, zijn karrevelden, inlagen en kreekrestanten te vinden die bestaan uit vochtige (zilte) graslanden en open water.
Hier groeien zoutminnende planten, zoals zeekraal en zeeaster. In enkele inlagen is zelfs veenmosrietland tot ontwikkeling gekomen. Dit samen maakt de Oosterschelde een uniek leefgebied voor duizenden vogels, vissen en zeezoogdieren. Het gebied heeft een grote internationale betekenis voor vogels. Bijzonder is de aanwezigheid van kustbroedvogels.
De Oosterschelde is voor trekvogels een onmisbare schakel als ruigebied of als tussenstop om te eten en te rusten. De natte, open gebieden bieden veilige slaapplekken voor watervogels en er is relatief veel en gevarieerd voedsel aanwezig. Op de droogvallende platen leeft de gewone zeehond.
Op steenworp afstand ligt het natuurgebied “De Prunje” dit is een natuurgebied met internationale allure! Nog niet zo heel lang geleden lagen er langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland wat kleine, versnipperde natuurgebieden met een oppervlakte van niet meer dan 130 hectare. Nu ligt er in de Prunjepolder een aaneengesloten natuurgebied van 1.200 hectare! Door dit gebied lopen kreken, liggen brakke moerassen en zilte graslanden.
Volgens een schatting van Natuurmonumenten zoeken er tijdens de voor- en najaarstrek 150.000 vogels naar voedsel. Kluten, tureluurs, grutto’s en andere steltlopers broeden overal. Lepelaars en kleine zilverreigers foerageren er. Rotganzen kun je er vanaf eind september tot mei zien, evenals brandganzen. Vrijwel elke winter wordt er tussen de rotganzen ook wel een roodhalsgans gezien. Vanaf de dijken en het uitkijkpunt laten ze zich gewillig bekijken.